Eten van onbespoten fruit geeft minder pesticiden in het lichaam

Biologisch eten is geen zinloze bezigheid. Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die biologische producten eten ook daadwerkelijk minder pesticiden in hun lichaam hebben. Het is nu dus wetenschappelijk bewezen dat biologisch eten gezonder is.

De Amerikaanse onderzoekers legden 4.466 Amerikanen een vragenlijst voor. Ze vroegen o.a. hoe vaak de deelnemers biologische producten eten. Vervolgens controleerden ze de urine van de proefpersonen. Mensen die veel biologisch fruit en groenten eten, hebben minder pesticiden in hun urine dan mensen die ‘normaal’ eten. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke journaal Environmental Health Perspectives en is online te lezen (pdf).

65 procent minder pesticiden

En het verschil is niet klein. Uit het onderzoek blijkt dat biologische eters 65 procent minder pesticiden in hun urine hebben, zoals organofosforverbindingen. Zelfs bij lage concentraties kunnen deze organofosforverbindingen schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen.

Geen groot risico

Overigens is het niet zo dat mensen die niet biologisch eten een onacceptabel groot risico lopen. De gemeten waarden vallen nog binnen de grenzen door het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) zijn vastgesteld. De onderzoekers zijn van mening dat de huidige richtlijnen echter te soepel zijn. “We beginnen nu pas de risico’s te begrijpen”, concludeert studieleider Cynthia Curl van de staatsuniversiteit van Boise.

De twaalf meest vervuilde producten

Welke producten kun je het beste biologisch kopen? Er is een zogenoemde ‘Dirty Dozen’-lijst opgesteld met de twaalf meest besmette producten. Ideaal voor mensen die niet het budget hebben om alles biologisch te kopen, maar wel gezonder willen eten. Op deze lijst staan veel fruit en groenten die in Nederland en België erg populair zijn, zoals perziken, appels, aardbeien, kersen, peren, geïmporteerde druiven, spinazie, sla en aardappelen.

Regelgeving SKAL voor biologisch fruit

Iedere teler die groenten en fruit op biologische wijze verbouwd moet zich houden aan de Europese richtlijnen die SKAL voorschrijft. Volgens deze regelgeving is het echter wel toegestaan om verschillende soorten landbouwgif te gebruiken. Daarom is het nog beter om regionaal geteeld fruit te kopen. Deze telers kunnen u vaak voorzien van 100% onbespoten fruit.

Bron: Scientas

Ga terug

Reactie toevoegen