Hardfruit

hardfruit

Appelrassen van onbespoten fruit

Appel of appel kan een wereld van verschil maken. Ieder appel ras heeft zijn specifieke eigenschappen en toepassingen. Zoete appels of zure appels. De ene appel geschikt als handappel en de volgende leent zich weer beter voor het bakken van appeltaarten.

In onze boomgaard hebben we een aantal appelrassen staan, voornamelijk ouder rassen. Oude fruitrassen werden vroeger vooral geselecteerd op smaak en ziekteresistentie. Omdat wij ons fruit niet bespuiten, zijn deze rassen dus sterk in het voordeel

Onze unieke appels, voornamelijk oude rassen

Om u een idee te geven welke rassen wij gebruiken, de onderstaande lijst.

Het oude ras 'Groninger Kroon'Malus d. ‘Gravestein’

Voor vers gebruik als eerste klas tafelappel. Huishoudelijk gebruik voor uitstekende appelmoes, zeer goed voor appelsap en wijn. Er is geen kwaliteit verschil tussen de oorspronkelijke Gravensteiner en de vele kleurmutanten die inmiddels ontstaan zijn.

Malus d. ‘Groninger Kroon’

Is een goede kwaliteit tafelappel. Voor huishoudelijk gebruik uitstekend geschikt voor alle verwerkingen. De appel heeft een zeer aantrekkelijke kleur. Zeer rijk aan vitamine C. 

Malus d. ‘James Grieve’

Een appel die bijzonder sappig is. Het is en goede appel met vrij grote vruchten, zeer geschikt voor het maken van sappen. Met zijn zachtzure smaak en fijne aroma ook geschikt als handappel. 

Malus d. ‘Karmijn de Sonnaville’

Een appel van formaat. Heeft een geweldige fris-zure tot zoete smaak en doet het goed in appeltaarten of bij het maken van moes. Voor liefhebbers ook wel geschikte appel om uit de vuist te eten.

Malus d. ‘Lunterse pippeling’

De Lunterse Pippeling is een product van de “Luntersche Tuinbouw Vereeniging” die van 1837-1963 heeft bestaan. De appel was tijdens de tentoonstelling, voor het eerst te zien. Ze deed het daar goed en won de eerste prijs van de 175 inzendingen.

Notarisappel oud ras biologischMalus d ‘Notarisappel’

Deze appel is evenals de ‘Lunterse Pippeling’ van Lunterse komaf. Hij is ontwikkeld door de Lunterse notaris J.H.Th.W. van den Ham en geldt als een van de beste appels voor de herfst. De vruchten bevatten veel vitamine C. De notarisappel is multifunctioneel: Zeer goede handappel / dessertappel. Ook geschikt voor appelmoes en sap.

Malus d. ‘Rode Boskoop S.H.’

Goudrenet of Schone van Boskoop is een van de bekendste appels die er zijn. Het kwalitatief een zeer geode appel. Het vruchtvlees is geelachtig wit, middelvast, grofcellig, sappig, verfrissend zurig, voldoende zoet, met krachtige Renetten aroma. Voor appeltaarten, appelmoes en andere keukentoepassingen wordt meestal gebruik gemaakt van de goudrenet.

Malus d ‘Benoni'

De appel van de Malus domestica ‘Benoni’ is roodgeel en wordt geoogst in augustus en september. Het is een lekkere handappel met stevig en sappig vruchtvlees. De smaak is friszuur en aromatisch. Deze appel is enkele weken bewaarbaar.

Malus d. ‘Kaiser Wilhelm’

Een zeer smakelijke appel geschikt als Hand/moesappel, oud ras met een lichte frambozen aroma, lang bewaarbaar. De vruchtkleur is groen met rode blos. De vruchtperiode is september - oktober. Voor liefhebbers een heerlijke appel!